Medische Encyclopedie – Apotheek De Sluis – Driebergen-Rijsenburg

Apotheek De Sluis

Apotheek De Sluis

Apotheek De Sluis in Driebergen-Rijsenburg biedt u de beste service voor al uw zelfzorgmiddelen en geneesmiddelen op recept. Door persoonlijke aandacht en een goede samenwerking met huisartsen in de buurt, bieden wij u zorg op maat bij uw medicijngebruik.

Inschrijven
Header afbeelding

Medische Encyclopedie

Inhoud

ambroxol

Ambroxol is een slijmverdunner, maar het werkt ook verdovend voor uw mond en de keel. Hierdoor voelt u de keelpijn minder.

Het is te gebruiken bij keelpijn.

Wat doet ambroxol en waarbij gebruik ik het?

Keelpijn

Verschijnselen
Keelpijn is vervelend, maar vaak onschuldig. Meestal gaat het samen met verkoudheid.

Behandeling
Keelpijn gaat in het algemeen binnen een week vanzelf weer over. Bij keelpijn helpt het door op een snoepje te zuigen of een lepel honing te nemen. Als u een medicijn tegen keelpijn wilt gebruiken, kunt u een zuigtablet met ambroxol nemen.

Effect
Ambroxol werkt binnen 20 minuten en het blijft minimaal 3 uur werken.

Lees meer over keelpijn

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Misselijk gevoel. Dit gaat meestal vanzelf weer over.
  • Veranderde smaak. Eten en drinken kunnen anders smaken dan u gewend bent. Dit gaat weer weg als u stopt met het medicijn.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Droge mond of keel. Heeft u hier veel last van? Het zuigen op ijsblokjes of kauwen op (suikervrije) kauwgom helpt om meer speeksel te maken. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit. Poets en flos daarom extra goed als u merkt dat u last heeft van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker uw gebit controleren.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.
    In zeer zeldzame gevallen ontstaat er een ernstige huidaandoening met blaren op de huid. Waarschuw in al deze gevallen direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst. Als u overgevoelig bent voor ambroxol, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik ambroxol gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de eerste 3 maanden zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Wilt u dit medicijn gebruiken tijdens de laatste 6 maanden van de zwangerschap? U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Dit medicijn komt in zeer kleine hoeveelheden in uw bloed. Hierdoor kan er maar weinig bij het kind komen.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk, maar is niet schadelijk voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Laat de zuigtablet langzaam in de mond smelten. U kunt u er ook op zuigen. U mag maximaal 6 tabletten per 24 uur gebruiken.

Hoelang?
Gebruik dit medicijn niet langer dan 3 dagen achter elkaar. Als uw keelpijn dan nog niet over is, raadpleeg dan uw huisarts.

« Terug naar het overzicht