Medische Encyclopedie – Apotheek De Sluis – Driebergen-Rijsenburg

Apotheek De Sluis

Apotheek De Sluis

Apotheek De Sluis in Driebergen-Rijsenburg biedt u de beste service voor al uw zelfzorgmiddelen en geneesmiddelen op recept. Door persoonlijke aandacht en een goede samenwerking met huisartsen in de buurt, bieden wij u zorg op maat bij uw medicijngebruik.

Inschrijven
Header afbeelding

Medische Encyclopedie

Inhoud

aclidinium

Aclidinium is een luchtwegverwijder.

Artsen schrijven het voor bij COPD.

Wat doet aclidinium en waarbij gebruik ik het?

Chronische obstructieve longziekte (COPD)

Verschijnselen
COPD is de Engelse afkorting voor chronisch obstructieve longziekte. Bij COPD zijn de luchtwegen blijvend vernauwd en heeft u last van slijm in de luchtwegen. U moet daardoor veel hoesten en u bent vrijwel altijd benauwd. De klachten kunnen af en toe verergeren of juist verminderen. De oorzaak van COPD is meestal een beschadiging van de luchtwegen, bijvoorbeeld door roken.

Werking
Aclidinium vermindert aanvallen van benauwdheid doordat het de verkramping in de luchtwegen opheft en de vorming van slijm in de longen vermindert.

Het werkt binnen 15 minuten. De werking houdt 12 uur aan.

Lees meer over chronische obstructieve longziekte (copd) . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Ontsteking van keel of neusholte

  U merkt dat aan keelpijn of bloedneuzen. Ook kunnen de bijholten verstopt raken. U heeft dan last van een pijnlijke druk in het hoofd, vooral als u voorover bukt. Heeft u last van deze bijwerkingen? Raadpleeg dan uw arts.

 • Hoofdpijn

 • Hoesten

  Neem dan contact op met uw arts.

 • Maagdarmklachten

  Bijvoorbeeld diarree en misselijkheid.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Droge mond en heesheid

  Als de mond te droog wordt kunnen zich eerder gaatjes in uw gebit ontwikkelen. Poets en flos daarom extra goed als u merkt dat u last heeft van een te droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker uw gebit controleren.

 • Duizeligheid, wazig zien

 • Hartkloppingen en een versnelde hartslag

  Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

 • Blaasontsteking en moeilijk kunnen plassen

 • Ontsteking van de slijmvliezen van de mond

  U merkt dit aan een vuurrode kleur van de slijmvliezen, pijnlijke tong of keel. Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn. Ook smaakveranderingen komen voor.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn

  Als u na inhalatie last krijgt van benauwdheid, rode huid, galbulten of jeuk, bent u misschien overgevoelig voor dit medicijn. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan onrust, een bleke of klamme huid en bewustzijnsverlies. Ook kan een zwelling van het gezicht, lippen, mond en keel optreden. U kunt hierbij erg benauwd worden. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor aclidinium. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik aclidinium gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Wazig zien komt zelden voor bij dit medicijn. Neem dan geen deel aan het verkeer.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind. Meld het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt (vanuit uw longen) in zeer kleine hoeveelheden in uw bloed. Hierdoor kan er maar weinig in de moedermelk komen.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Goed inhaleren vergt veel oefening
De werkzame stof moet diep in uw longen terechtkomen. In de apotheek kunt u een checklist krijgen waarop voor uw inhalatieapparaat alle handelingen staan die nodig zijn bij het inhaleren. Vraag de apotheekmedewerker of arts om het voor te doen en oefen een keer in zijn bijzijn. Deze persoon kan dan nagaan of u alle handelingen goed uitvoert. Laat regelmatig, bijvoorbeeld ieder jaar, controleren of u nog op de juiste manier inhaleert. Lukt het u niet om goed te inhaleren? Vraag uw arts of apotheek om advies.

 • Haal de inhalator uit het zakje.
 • Verwijder het beschermkapje van het mondstuk.
 • Houd de inhalator rechtop, met het mondstuk naar u toe, en de groene knop aan de achterkant. Houd de inhalator niet scheef! Het controlevenster aan de voorkant is rood.
 • Druk de groene knop in en LAAT daarna weer LOS. De groene knop komt weer naar boven en het controlevenster is groen geworden. Blijf de inhalator rechtop houden.
 • Adem uit met uw gezicht afgewend van de inhalator en sluit uw lippen stevig rond het mondstuk.
 • Adem krachtig en diep in. Het poeder komt zo dieper in de longen.
 • Tijdens het inhaleren hoort u een klik. Blijf inademen nadat u de klik heeft gehoord. Dit is een teken dat u juist inhaleert.
 • Hou na inhalatie de adem 5-10 tellen vast en haal het mondstuk uit uw mond.
 • Adem vervolgens uit.
 • Controleer of het controlevenster rood is geworden. Zo ja: u heeft goed geïnhaleerd. Zo nee: adem nogmaals diep uit met uw gezicht afgewend van de inhalator en sluit uw lippen nogmaals stevig om het mondstuk. Adem nogmaals krachtig en diep in.
 • Plaats het beschermkapje weer op het mondstuk. Dit is belangrijk om het poeder in de inhalator te beschermen tegen vocht.
 • Let op: het is belangrijk na het indrukken van de groene knop deze weer los te laten. Inhaleer dus nooit, terwijl u de groene knop ingedrukt houdt!
 • De inhalator bevat ook een venster met het aantal doseringen. Een volle inhalator bevat 60 inhalaties. Het venster toont het aantal overblijvende doseringen per tientallen: dus van 60 daalt deze langzaam naar 50, 40 en zo verder naar 0. Als de rode strook in het dosisvenster verschijnt, betekent dit dat u bijna aan de laatste dosis bezig bent, en dat u een nieuwe inhalator nodig heeft. Als de 0 in het midden van het dosisvenster staat is de inhalator helemaal op. De groene knop zal dan na indrukken niet meer omhoog komen. U kunt de inhalator na het inademen van de laatste dosis weggooien.
 • Let op: u hoeft de inhalator niet schoon te maken. Als u toch het mondstuk wilt schoonmaken, kunt u het met een droge tissue of stukje keukenpapier afvegen. Gebruik nooit vocht om de inhalator schoon te maken.

Wanneer?
U mag het medicijn inhaleren op elk moment van de dag. Kies wel vaste tijdstippen, dan vergeet u minder snel een dosis, bijvoorbeeld 's ochtends bij het ontbijt en 's avonds bij de avondmaaltijd.

Hoe lang?
Meestal moet u dit medicijn langdurig blijven gebruiken tegen uw benauwdheid. Gebruikt u dit medicijn, maar blijft u last houden van benauwdheid? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.

« Terug naar het overzicht